Projecten

Een greep uit ons werk

Veth Propulsion Papendrecht

Veth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion PapendrechtVeth Propulsion Papendrecht

Binnen een jaar tijd 3.000 m² kantooroppervlakte en 5.000 m² exclusieve bedrijfsruimtes realiseren. Voor die uitdaging stond Staton Bouw bij het nieuw te bouwen bedrijfsgebouw van Veth Propulsion in Papendrecht, een internationaal opererende fabrikant van (hulp)voortstuwingsinstallaties op schepen. “Dankzij een goede wisselwerking met de opdrachtgever en andere partijen is het gelukt”, aldus directeur Kees Hoogendoorn.

“De harde opleverdatum was de grootste uitdaging van dit project, maar er waren er nog wel een paar”, vertelt hij. Zoals het heiwerk, waarmee de werkzaamheden begin 2015 werden gestart. “Dat was meteen een flinke klus vanwege de slechte gesteldheid van de grond, terwijl toch heel wat beton en staal in het gebouw ging. Daarom hebben we ruim 650 palen van veertig meter – dat is behoorlijk lang – de grond in gebracht. Met gebruik van twee stellingen. Tijdens het heien kwamen we bovendien geregeld obstakels tegen.”

Puzzel

De heiwerkzaamheden namen zo’n twee maanden in beslag. In die periode werd alvast begonnen met het afronden van de fundering, maakt Hoogendoorn duidelijk. Zo werd er ook tijdens de werkzaamheden die volgden heel flexibel gepland en vooruit gedacht om op schema te blijven. “Bepaalde details hebben we uitgezocht terwijl we aan het werk waren. Op die manier konden we de snelheid erin houden. Dat vraagt wel om een goede wisselwerking tussen alle partijen en met de opdrachtgever. Dat is hier gelukt door elkaar scherp te houden en door snel informatie uit te wisselen. Om ons werk goed te kunnen doen, moeten we namelijk precies weten wat de opdrachtgever wil.” Hij wijst vervolgens op de grote hoeveelheid staal die in het gebouw is verwerkt – zo’n 1 miljoen kilo – en op de diverse kraanbanen. “Dat zijn er 24, her en der in het gebouw aangebracht. Het was een flinke puzzel om ze op de juiste plek/de juiste hoogte te krijgen. Dankzij een zorgvuldige werkvoorbereiding, die we tijdens het werk dus hebben doorgetrokken, is dat gelukt.”

GPR-norm

De bedrijfsruimtes konden zoals gepland voor de bouwvak van 2015 worden opgeleverd. De kantoren volgden eind december. Volgens Hoogendoorn is er gebouwd volgens de GPR-norm. Zo is er veel aandacht besteed aan isolatie, is er vloerverwarming aangebracht en wordt er in de bedrijfsruimtes gewerkt met suntrackers voor meer binnenvallend daglicht. Het kantoorgedeelte heeft een bijzonder fraaie uitstraling, zegt hij. “Dat is vanwege het gebruik van veel glas heel transparant. Er is bijvoorbeeld een lift van glas. De entreehal is zo’n 350 m² groot, heel imposant. Dat sluit aan bij het internationale karakter van het bedrijf.”

De oorspronkelijke opdracht is inmiddels afgerond; na afloop van dit project werkte Staton Bouw aan de bouw van een 1.200 m² grote service-loods voor Veth Propulsion. “Die stond in eerste instantie voor een later tijdstip gepland, maar is naar voren gehaald. Mede vanwege het goede en snelle verloop van het oorspronkelijke project. Dat is iets waar we als team bijzonder trots op zijn.”

Dit project werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met BOAG Advies & Management en STIJL Architectuur.

Over Veth Propulsion

Veth Propulsion is een internationaal, toonaangevend bedrijf als het gaat om de fabricatie van voortstuwingsinstallaties op schepen. Veth Propulsion is een Nederlandse organisatie welke is gevestigd in Papendrecht en telt ca. 160 medewerkers. Het bedrijf fabriceert roerpropellers, boegschroeven, generatorsets en verzorgt de levering, service en reparatie van dieselmotoren.

Tekst mede door Jac Buchholz - Stedenbouw

Heeft u bouwplannen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Opdrachtgever: Veth Propulsion
Bruto vloeropp: 8.000 m2
Architect: Stijl Architectuur
Start: Februari 2015
Oplevering: December 2015