Projecten

Een greep uit ons werk

Biesbosch Museum Eiland Werkendam

Biesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland WerkendamBiesbosch Museum Eiland Werkendam

STATON heeft opdracht gekregen om het bestaande museumgebouw uit te breiden met 1.000 m2. Op de begane grond van het gebouw ontstaat hierdoor ruimte voor een goede ontvangst van bezoekers, met een horecavoorziening, een bezoekerscentrum en een servicepunt van het VVV Altena. Voor de huidige museale presentatie wordt een nieuwe opzet bedacht, die aansprekend is voor het hedendaagse publiek.

Energieneutraal bouwen met gebruik van duurzame grondstoffen. Opdrachtgevers die hiermee serieus aan de slag willen, hebben bij Staton een streepje voor. Zo ook het Biesbosch Museum in hartje Biesbosch. 


Duurzaam project

De duurzame maatregelen welke zijn geïmplementeerd bij de bouw van het nieuwe BiesboschMuseum zijn:

- Geen gasaansluiting in het gebouw.

- Warmte wordt opgewekt d.m.v. bio-kachels. Deze worden gestookt op houtsnippers vanuit de Biesbosch zelf, is een korte cyclus

- Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van rivierkoeling.

- De grote ruiten aan de achterzijde zijn voorzien Cool-lite Xtreme glas.

- Bij de materiaal keuze wordt rekening gehouden met milieu belasting en de bruikbaarheid bij recyclen.

- Het dak is voorzien van een groen grasdak, dit zorgt tegelijk van een goede warmteaccumulatie.

- Wilgenfilter

 

Wilgenfilter
Daarnaast is bij het museum een groene waterzuivering aangelegd waarmee het afvalwater uit het museum en het bijbehorende restaurant wordt gezuiverd. Er is door het Biesbosch Museum gekozen voor een wilgenzuivering systeem. Dit wilgenzuivering systeem is een nieuw type helofytenfilter. Wilgen vormen in dit filter de zuiverende planten. Deze wilgen verdampen veel water en nemen snel maststoffen als stikstof en fosfaat op uit water. De wilgen verdampen een groot deel van het afvalwater, zodat er minder afvalwater wordt geloosd. Het wilgenfilter op het Biesbosch Museum Eiland is 100m2 groot en reinigt al het afvalwater uit het museum en het restaurant. De takken van deze wilgen worden eens per 2 jaar geoogst en gebruikt als duurzame brandstof in de biomassakachel van het museum. Afvalwater wordt op deze wijze gezuiverd en omgezet in biobrandstof.

Deze wilgenzuivering is een primeur in Nederland. 

 

 

Betrokken partijen

Dit project is mede tot stand gekomen met dank aan:

logo drabbe.png     logo helvoirt.png     logo wvi.png

 

 

Bronnen

- http://www.probos.nl/

- http://www.biesboschmuseumeiland.nl/

Opdrachtgever: Stichting Biesboschmuseum
Bruto vloeropp: 2.000 m2
Architect: Studio Marco Vermeulen
Start: November 2014
Oplevering: Juni 2015