31 januari 2020

BIM (Building Information Model)

#

Vorige week zijn er een aantal collega’s van Staton begonnen om nader kennis te maken met BIM. Ook is een bezoek gebracht bij Muller Bouw te Oss, die graag hun ervaringen met ons over BIMmen wilden delen. Het was een erg interessante middag!  

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model. Het is een digitaal model die opgebouwd is uit verschillende onderdelen, waar informatie van ontwerp t/m beheer & onderhoud is toegevoegd. Zo kunnen er diverse dingen per onderdeel aangegeven worden zoals: materiaalsoort, constructiegegevens, kosten, types en maatvoeringen. Bij BIM werken verschillende partijen al in een vroeg stadium (ontwerp) intensief met elkaar samen, zoals; architect, constructeur, installateur, aannemer en onderaannemers om tot een goed werkbaar model te komen.

 De drie grootste voordelen van BIM volgens Staton:

  • Goede communicatie. Doordat verschillende partijen al in een vroeg stadium intensief met elkaar samenwerken, zijn verschillende onderdelen van begin af aan op elkaar afgestemd;
  • Tijdswinst. Met een paar drukken op de knop, kan er op een eenvoudige manier informatie uit het model gehaald worden;
  • Duidelijkheid. Visueel een beter inzicht hoe details in elkaar zitten, maar het geeft klanten ook de gelegenheid om te bekijken met een VR-bril hoe straks hun gebouw eruit zal komen te zien.

De eerste stappen zijn nu gezet!  We zullen u de komende tijd nog op de hoogte houden van het vervolg en van de stappen die we de komende tijd op het BIM-pad zetten. We hebben er zin in!